Trends in wijn

Barbara Verbeek

Als je al meer dan 25 jaar in de wijn zit, betekent het dat je veel naar proeverijen gaat, op wijnreis gaat, leert en wordt geïnspireerd. Ik ben altijd in contact met wijn. Voor mijn werk proef ik heel veel en drink privé regelmatig een mooie fles samen met mijn man.

Sterker nog! Als je net zo dol bent op wijn als ik, gebeurt het weleens dat je meer alcohol drinkt dan ‘normale’ mensen doen. Ik moet altijd een evenwicht vinden tussen mijn lijf en mijn grote liefde wijn. Gezond eten, sporten, stress vermijden en altijd alles uitspugen tijdens de proeverijen zijn een aantal redenen waardoor ik het al meer dan 25 jaar vol houd.

Daarom is het zo belangrijk om te kijken wat er allemaal gebeurt in de wijnwereld. De opkomst en het langzaamaan verbeteren van alcoholvrije wijnen, de ontwikkelingen van vin naturel maar ook een lager alcoholgehalte in veel wijnen zijn huidige trendy topics.

Na de natte kerstdagen en oud & nieuw begon het nieuwe jaar heel goed voor me. Zeer onverwachts werd ik op het podium geroepen van de opening van de Wine Professional en kreeg ik de Diamond Award opgespeld. Deze award wordt gegeven aan mensen die zich hebben ingezet voor de wijnwereld en gastronomie in Nederland. Het voelt nog steeds onwerkelijk dat ik van de Wine and food Association deze award heb gekregen. Daarom ook een klein kijkje achter de schermen van deze organisatie. Drie vragen aan medeorganisator Jan-Sebastiaan van Lissum van de Wine Professional. Ook een uitgebreid interview met Magister Vini Tjitske Brouwer, die al meer dan 33 jaar een wijnimport runt met als visie biologisch, biodynamische wijn en vin naturel. Wat een inspirerende vakvrouw. Na het lezen van dit interview weet je alles over vin naturel.

Een van de mooiste wijn en inspiratiereizen maakte ik met Business France naar de Bordeaux. Een uitgebreid verslag over de laatste ontwikkelingen in Bordeaux lees je verderop.

Voor deze editie geef ik tips en adviezen voor wijnen die ik heb geproefd de afgelopen maanden en die het waard zijn om te (ver)kopen, te drinken en van te genieten.

Lieve groet,
Barbara

Dossiers
Meer over
Lees ook
Bekroonde wijnen van Zuid-Afrikaanse Platter’s Wine Guide 2023

Bekroonde wijnen van Zuid-Afrikaanse Platter’s Wine Guide 2023

De 43e editie van de Zuid-Afrikaanse Platter’s Wine Guide is verschenen. Met de lancering maakt Platter’s by Diners Club Wine Guide ook de lijst van wijnen met vijf sterren en de winnaars van ‘Best Presterende Wijnhuis van het Jaar’, ‘Editors Award Wijnhuis van het Jaar, ‘Beste Nieuwkomer’ en ‘Wijnen van het Jaar’ bekend.

Nieuw boek over Madeira wijn

Nieuw boek over Madeira wijn

Madeira is een versterkte wijn die gemaakt wordt op het eiland Madeira. Wijnstudio oprichter Jeroen Bronkhorst is een groot liefhebber van deze wijn en schreef er een boek over. Op 25 november neemt de Portugese Ambassadeur in Den Haag, António de Almeida Lima, het eerste exemplaar van Madeira Wine Today, in ontvangst.

Ilja en Klaas Gort lanceren nieuwe wijn Bourdogne

Ilja en Klaas Gort lanceren nieuwe wijn Bourdogne

Château Gort & Gort brengt Bourdogne op de markt. Deze nieuwe wijn maakten Ilja en Klaas Gort in de Bordeaux van wijnplanten uit de Bourgogne. Een verboden wijn, volgens de twee, want officieel mag in de Bordeaux de bourgognedruif niet worden geplant.