Geheimtaal

17 september 2018 Barbara Verbeek

Toen ik net in de wijnwereld kwam kijken was ik 23 jaar, jong en onzeker. Met mijn diploma Vinoloog & Wijn-Spijsspecialiste op zak, struinde ik nieuwsgierig wijnproeverijen af waar oudere mannen geheimtaal met elkaar spraken. Ik snapte er niets van en wilde graag duidelijkheid. Dat kreeg ik niet, wel een heleboel tegengas. “Jij kunt geen Vinoloog zijn want je bent een meisje” & “zo meisje, zal ik jou eens wat vertellen over wijn?” Het wekte een dusdanige opstandigheid bij mij op dat ik een ander pad ben gaan bewandelen dan de rest. Alles pakte ik aan als ik maar niet in de stoffige wijnkudde belandde.

In 2002 ging ik bij mijn vader in de zaak werken en leerde ik alles over de verkoop van wijn en de wijnimport . Tijdens de vele wijnreizen die we samen maakten in Frankrijk ontdekte ik de geheimen van de Franse wijnen. Er is niemand die zo duidelijk & passievol kan praten over wijn als hij. Mijn vader zei altijd: C’est la tone qui fait la musique. Het is maar net hoe je het zegt, op welke toon. Dat is wel de leidraad van mijn leven geworden.

Na jaren cursussen geven, wijnreizen organiseren en een beetje schrijven over wijn belandde ik in 2009 op Zandvoort. Daar maakte ik van een oud kussenhok een kleurrijke hippy wijnbar. Maar alle buren schonken op het strand de wijn in limonadeglaasjes. Mijn hemel! Neeeee!!! Ik werkte met verschillende vormen wijnglazen en zo kwam ik erachter dat de vorm van het glas een enorme invloed heeft op de geur en smaak van de wijn. In de wijnbar werkten alleen maar dames. Vrouwen werken hard en zijn leergierig. Oja, ze ruiken dus proeven ook heel goed!

In 2013 pakten we de wijnbar op en gingen ermee reizen: Het Wijntheater was geboren! Het rondreizende theater is een podium geworden voor vrouwen uit de wijnwereld. We presenteren educatieve shows over wijn, glaswerk, oesters en alles wat past bij wijn drinken.

2018, het jaar van een nieuw vakblad met 2 zeer professionele vakvrouwen naast me. Dit is een kans die ik met beide handen aanpak, met passie en liefde maar wel weer op mijn eigen manier.

Lieve groet,
Barbara Verbeek

Altijd op de hoogte blijven?