Alles draait om smaak!

17 september 2018 Fiona de Lange

Bier is voor mannen. Een oneliner die zo’n 20 jaar geleden dagelijks voorbij kwam. Met de groei van het aantal brouwerijen en de komst van nieuwe bieren en smaken, is dit gelukkig aan het veranderen! Want er is geen drank alleen voor mannen. Ook niet voor vrouwen trouwens. Het gaat om smaak. Daarin heb je nu voor ieder wat wils.

Waar de passie voor bier bij mij vandaan komt? Het antwoord ligt ongetwijfeld ook in de foto die ik in het familiearchief vond waarop ik als tweejarig meisje sta afgebeeld met een flesje bier. Ik hielp graag een handje mee om de (bijna) lege flesjes bier op te ruimen in de tuin. In mijn tienerjaren dronk mijn vader graag een speciaalbier en dat trok opnieuw mijn aandacht. Na een paar Amstel-Malt jaren ging rond mijn 16e de vlag uit. Eindelijk een pils met alcohol. De jaren erna ontdekte ik de Belgische brouwerijen.

Ik maakte kennis met de enorme drive en passie van de brouwers die over hun bieren praten alsof het hun eigen kinderen zijn. Dat vond ik zo bijzonder. Als ik bij thuiskomst dan weer ging genieten van het bier, voelde ik de aanwezigheid van de brouwer en ervaarde ik weer de passie in de smaak van het bier. De passie, daar draait het om. Voor mij is een droom uitgekomen dat ik dag in dag uit met bier bezig kan zijn. Erover schrijven, erover vertellen en al die fantastische smaken kan proeven. Ik werd erdoor gegrepen bijna 25 jaar geleden. Voor mij is er niets mooiers dan al deze liefde, verhalen en passie van brouwers door te geven aan andere bierliefhebbers.

De wereld van bier is groot. Smaken gaan de hele wereld over en zijn verkrijgbaar met en zonder tradities. Innovaties zegevieren op smaak, duurzaamheid en de samenstelling van het bier zelf. Laag in alcohol, geïnfuseerd met whisky, gerijpt op eikenhouten vaten of gebrouwen met een bijzondere kruidenmelange. De bierliefhebber staat ervoor in de rij. En dat is eerst en vooral om hulde te brengen aan het lef om zo’n bier op de markt te brengen. Maar ook omdat de bierdrinker de passie voelt achter het bierkindje en oog heeft voor echtheid en traditie. Je gaat het voelen in al mijn verhalen. En de rest gaat vanzelf!

Fiona de Lange

Altijd op de hoogte blijven?